Профілактика вірусного гепатиту А

Дата: 31.10.2023 14:18
Кількість переглядів: 317

Профілактика вірусного гепатиту А

 

Профілактика вірусного гепатиту А

            В Черкаській області, як і в цілому по Україні, залишається напруженою санітарно-епідемічна ситуація. За інформацією Центру громадського здоров’я України на Вінничині зростає захворюваність на гепатит А: у лікарнях перебуває 151 пацієнт, ще 25 одужали та були виписані з медзакладів.

     За даними ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в Черкаській області впродовж 9 місяців поточного року  зареєстровано 4 випадки захворювання на гепатит А, що вдвічі менше, ніж за аналогічний період минулого року, інтенсивний показник захворюваності на 100 тис. населення області на 56% нижчий від середньо державного показника. Спорадичні випадки хвороби зареєстровані у Городищенській (2), Уманській (1) та Шполянській ТГ (1).

 

 

       Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Поширення вірусу відбувається переважно в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний та субклінічній стадії характеризується сплесками інфекцій навесні і восени. Проблема водного фактора передачі вірусу гепатиту А в окремих регіонах стоїть дуже гостро. Причинами для зростання ризиків розповсюдження інфекції становить також міграція населення, пов’язана з агресією рф, погіршення комунально-побутових умов населення, тощо.
        Найбільш високий рівень захворюваності спостерігається серед дітей у віці молодше 15 років, при цьому кожні 5-10 років трапляються великі епідемії. Під час епідемії вірус дуже легко поширюється серед маленьких дітей, в результаті чого у 30-50% дітей молодше 5 років виявляються докази перенесеної інфекції. Характерні піки при багаторічних спостереженнях, приблизно раз в 3-5 років гепатит А діагностують частіше ніж в інші роки. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів).
       До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку. Тварини, в тому числі лабораторні, не сприйнятливі до вірусу. Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,50С протягом перших 2-3 днів, ломота в тілі, можливим першінням у горлі. Хвора людини відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота, біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуває темного забарвлення (кольору міцного чаю, пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизно у 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики і високу контагіозність ГА. Загострення та рецидиви спостерігаються у 2-5% хворих. Затяжний перебіг хвороби зазвичай пов`язаний із супутніми захворюваннями, порушенням режиму та впливом інших шкідливих чинників.
       Після перенесеного захворювання можливе формування ускладнень з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони, перехід у хронічний гепатит та цироз печінки. Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет. Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).

       Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

 · використовувати для питних потреб та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);

· не використовувати для питних потреб, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

 · при неорганізованому відпочинку для питних потреб та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильованої);

· перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

 · чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

· не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря. Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів. Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.

 

Черкаське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби  в

Черкаській області                                                                      

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь