НІ - вирубці лісу!

Дата: 06.07.2022 14:59
Кількість переглядів: 526

Фото без опису        

Літньо - осінній період змушує громадян задуматися над тим, чим опалювати свої домівки. Тому у громадян з’являється все більше спокуси заготовити собі паливо на зиму самостійно.

         Останнім часом громадяни знищують, пошкоджують полезахисні лісові смуги та незаконно вирубують лісові насадження, особливо у сільській місцевості.  Це загрожує ерозією ґрунтів і призводить до значних порушень природного балансу землі. Між тим, чимало жителів нічого не знають про відповідальність за самовільне знищення об’єктів флори. Тому виконавчий комітет Стеблівської селищної ради нагадує – за незаконні вирубки передбачена відповідальність.

         Згідно із Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів», у кілька разів підвищено штрафи за незаконну рубку і знищення лісових культур та молодняка, а також введені нові види покарання. Відповідні зміни вносяться, зокрема до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів».

         Якщо раніше законодавство не передбачало окремої відповідальності за перевезення чи зберігання деревини незаконно зрубаних дерев, розглядаючи такі порушення та злочини у загальному контексті, то тепер посилене покарання вводиться не тільки за рубання, а й за незаконні перевезення, зберігання чи збут деревини.

Згідно статті 246 Кримінального кодексу України незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, - карається штрафом від тисячі (17 000, 00 грн. ) до тисячі п’ятисот (25 500, 00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, - караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені у заповідниках або на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або в інших особливо охоронюваних лісах, - караються штрафом від тисячі п’ятисот (25 500, 00 грн.) до двох тисяч (34 000, 00 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Дії, передбачені частинами першою, другою чи третьою цієї статті, якщо вони спричинили тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

 

 

          Крім відповідальності у вигляді штрафів чи обмеження, позбавлення волі, із лісопорушників також стягується сума завданої ними шкоди лісу, яка залежить від кількості зрубаних чи пошкоджених дерев, їхнього діаметра, породи, періоду року. Як правило, сума шкоди набагато більша за суму штрафу, інколи – у сотні та тисячі разів.

          Окрім цього, за самовільну рубку лісів діють і адміністративні стягнення, згідно статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Незаконна порубка і пошкодження дерев або чагарників; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев або чагарників; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від  тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від ста п’ятдесяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

         Виконавчий комітет Стеблівської селищної ради  закликає усіх людей бути свідомими громадянами, не нищити ліси та не скоювати злочинів. Пам'ятайте, що відповідати перед законом доведеться не тільки тим браконьєрам, які незаконно зрубали дерево, а й тим, хто його перевозив, зберігав чи продав.

          Наш спільний громадянський обов’язок – не допустити перетворення нашого краю в пустелю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь