«Уманьпиво» – перша пивоварня в Україні, що варить пиво на сонячній енергії
Підприємство «Уманьпиво» розширює можливості, випробовує нові смаки та завжди дбає про якість. Як виготовляють знане в Україні класичне «Жигулівське», лимонади та сидри, куди експортують та з ким співпрацюють, розповіли журналістам області під час екскурсії підприємством.
З 1878 року і до сьогодні в Умані виготовляють пиво, яке знають покоління українців. З кінця 1990-х «Уманьпиво» розпочало нову віху у своїй історії. Тоді тут повністю переобладнали лінії виробництва, встановили німецьке обладнання, запровадили сучасні технології.
– Для нас головне – якість усіх інгредієнтів, технологічність у виробництві та дотримання всіх принципів традиційного німецького пивоваріння, – розповідає директор з виробництва ТОВ «Уманьпиво» Станіслав Омельчук. – Солод, вода та хміль – основа нашого пива. Багато хто замінює солод ячменем, пшеницею, кукурудзяною січкою, крохмальною патокою, аби здешевити продукцію. Втім наше пиво виробляємо відповідно до стандартів, прописаних ще Баварським законом про чистоту пива 1516 року. Спільно з німецькою Академією пивоваріння Doemens розробляємо нові рецепти, обмінюємося досвідом та проходимо німецькі аудити як у технології пивоваріння, так і з енергоефективності виробництва.
Підприємство постійно розширює асортимент, пропонуючи поціновувачам нові смаки пива, сидру, лимонаду та квасу. До знаного усіма «Жигулівського» додалася лінійка «Уманського», більш преміального «Waissburg», фруктового пива «Софіївське», сидрів, лимонадів та квасу.
– Зараз поставляємо свою продукцію не тільки по Україні, а й у десяток інших країн, – додає Станіслав Омельчук. – Зараз найбільший наш експортер – Китай. Звідти маємо великий попит, тож зараз на нашому підприємстві своєрідне велике будівництво – розширяємо складські приміщення. На китайський ринок виготовляємо пиво за німецькими стандартами, і воно не відрізняється від того, що реалізуємо в Україні. Також закуповує наше пиво та лимонади Ізраїль. Для них виготовляємо кошерне пиво за всіма стандартами. Також, звісно ж, експортуємо в Німеччину.
На підприємстві послуговуються принципом «Добре робимо – добре буде». Це стосується не лише продукції, якість якої також перевіряють у себе в лабораторії, а й технологічного процесу.
– «Уманьпиво» – сімейна справа, куди вкладаємо всю нашу увагу, – зазначає директор підприємства Ігор Кисіль. – Зараз відкриваємо наші фірмові магазини, де можна придбати продукцію. Найбільший – біля нашого підприємства в Умані. Тут можна придбати «класику» нашого виробництва, або ж нові смаки. Приміром, до свят ми підготували гарбузове та імбирне пиво. Також у нас можна замовити продукцію онлайн через сайт. Щодо виробництва, то максимально використовуємо площі, встановлюємо сонячні панелі, аби додати «зелених» потужностей виробництву. Наша пивоварня – перша в Україні, що варить пиво на сонячній електроенергії.
Пивоварня «Уманьпиво» здобула першість в Українській народній премії в номінації «Пиво 2020». За результатами XXIII Міжнародного конкурсу пива, продукція пивоварні «Уманьпиво» здобула гран-прі, 6 золотих медалей, одну срібну та почесний кубок.