Пошук

В ОДА напрацьовували заходи з підтримки хворих на ВІЛ, туберкульоз та інші соціально небезпечні хвороби

Дата: 09.12.2021 11:29
Кількість переглядів: 319

Питання раннього призначення антиретровірусної терапії первинно виявленим ВІЛ-інфікованим, закупівлі послуг із соціального супроводу хворих на туберкульоз, ВІЛ та інші небезпечні хвороби за кошти місцевих бюджетів, щеплення ВІЛ-позитивних проти гепатиту В – ці та низку інших питань розглянули на нараді в обласній адміністрації. Тут під головуванням заступниці очільника області Лариси Кошової відбулось чергове засідання ради з питань координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ.

Зауважимо, в Черкаській області проживає майже 5,5 тисяч людей, інфікованих вірусом імунодефіциту людини.

Як зазначають фахівці обласного центру громадського здоров’я, в останні роки питання ВІЛ-інфекції на фоні пандемії COVID-19 відійшло на задній план світової уваги та держави, але хвороба нікуди не зникла та продовжує поширюватись, набуває прихованих ознак. 

Директорка обласного центру громадського здоров’я Ірина Білоус на засіданні ради повідомила про високі ризики, пов’язані зі зниженням обсягів тестування населення на ВІЛ-інфекцію в області.  Учасників поінформували про досягнення обласного центру щодо лікування ВІЛ-інфекції, швидкості призначення лікування та додаткових послуг для людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. Мова про вакцинацію від гепатиту В та лікування гепатиту С.

На засіданні ради обговорили питання затвердження оціночної кількості людей, які живуть з ВІЛ/СНІД в Черкаській області (5487 – за оцінками «ДУ Центр громадського здоров’я МОЗ України»), питання надання медичної допомоги в установах виконання покарань та проаналізували ефективність заходів протидії туберкульозу у 2021 році.

На засіданні йшлося й про закупівлю послуг із соціального супроводу хворих на туберкульоз, ВІЛ та інші соціально небезпечні хвороби, осіб, що перебувають в конфлікті із законом за кошти місцевих бюджетів через заклади охорони здоров’я.

Лариса Кошова водночас доручила Управлінню охорони здоров’я ЧОДА створити робочу групу з напрацювання пропозицій та визначення потреб на фінансування заходів із соціального супроводу хворих. Потому ці пропозиції нададуть на розгляд постійній комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення обласної ради.

У ході проаналізували й виконання протокольного рішення за результатами засідання ради, що відбулось цьогорічного вересня. І вже наприкінці року планують провести наступне засідання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь