Пошук

У Черкаській області продали майже дві тисячі гектарів приватної землі сільськогосподарського призначення

Дата: 03.11.2021 08:24
Кількість переглядів: 216

 

 

Із 1 липня 2021 року запрацював ринок землі, мета якого – забезпечення реалізації конституційних прав громадян на вільне розпоряджання своєю власністю, тобто, щоб кожен, хто вміє й хоче обробляти землю, міг придбати її або взяти в оренду. Крім продажу, тепер пай можна подарувати, обміняти на іншу земельну ділянку, використати ділянку як заставу за кредитом та отримати кошти на розвиток свого господарства або на особисті цілі.

На сьогодні в Черкаській області за цивільно-правовими угодами (дарування, купівля-продаж, міна) відчужено 1269 земельних ділянок загальною площею 2324 гектари, зокрема продано 1016 земельних ділянок загальною площею 1881 га, середня вартість – 34900 гривень за гектар. Інформація щодня оновлюється на сайті Держгеокадастру в рубриці «Земельний моніторинг».

«Як ми бачимо на цей час, селяни не кинулися масово продавати паї. Ті, у кого немає гострої потреби в коштах, вважаю, чекатимуть, коли ринок землі буде розвинутим і зросте ціна. Дехто й надалі здаватиме землю в оренду, адже з відкриттям ринку землі й виникненням реальної конкуренції очевидно, що й орендна плата за паї зростатиме, – зазначив виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Дмитро Мироненко під час інтерв’ю для «Українського радіо». – Додам, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених у натурі із земельних часток (паїв), не може бути меншою за їхню нормативну грошову оцінку. НГО всіх ділянок, навіть сусідніх, різна. Це залежить і від місця розташування, і від площі, і від складу ґрунту, наявності поблизу водойми тощо. Тому не можна казати про чітко визначену вартість гектара землі. До того ж під час укладання угоди купівлі-продажу продавець і покупець домовляються про ціну, як кажуть, торгуються. Головне, що ринок землі запрацював, а це нові можливості для людей, які можуть розпоряджатися своєю власністю».

Довідково:

Верховна Рада України 31 березня 2020 року ухвалила Закон №552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який із 1 липня 2021 року дозволив обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні. Закон запроваджує поетапне скасування заборони на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності із низкою обмежень.

Із 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року включно дозволено продаж земель приватної власності тільки фізичним особам – громадянам України і не більше 100 гектарів на одну особу, зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності Закону України №552 -IX від 31.03.2020. Із 1 січня 2024 року таку можливість отримають юридичні особи, тоді також зростає обмеження до 10 тисяч гектарів. Водночас заборонене відчуження земель державної та комунальної власності.

Відповідно до наказу Мінагрополітики та продовольства України від 23.05.2017 № 262 нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі в Черкаській області становить 33 646 грн за гектар.

За інформацією прес-служби Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь