Світлана Волгіна: Головна мета вакцинації – збереження життів

Дата: 17.09.2021 08:51
Кількість переглядів: 160

Фото без опису

На сьогодні результати епідеміологічного моніторингу змушують робити висновки, що епідеміологічна ситуація, яку очікуємо в цьогорічному жовтні-листопаді, не менш загрозлива, аніж у період попередніх хвиль коронавірусного процесу. Про це зазначила на брифінгу щодо епідситуації директорка міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Головна інфекціоністка Черкас детально розповіла про новий штам «Дельта», який в 1,6 разів заразніший, ніж альфа, збільшується кількість коронавірусних пневмоній серед молоді, від 12 й більше років, у 2-2,5 раза зростає необхідність в госпіталізації. «Провідні симптоми лишаються: лихоманка, кашель, втомлюваність, головний біль, ломота, нежить. Серед нехарактерних ознак, однак, які все ж можуть бути, – відсутність нюху та смаку. А ще спостерігають враження кишківника, що проявляється симптомами гострої кишкової інфекції.

Стосовно ж постковідного синдрому, Світлана Іванівна розповіла, що в грудні минулого року Національний інститут здоров’я Великобританії запропонував нову класифікацію такого синдрому: гострий (до 4 тижнів), тривалий (4-12 тижнів) та long COVID (більше 3 місяців). За результатами досліджень, від 67 до 87 % пацієнтів спостерігають ті чи інші симптоми, пов’язані з перенесеною хворобою.

– Оскільки COVID-19 є хворобою, що запускає каскад загально-запальної реакції, це системне захворювання, що вражає не лише легені, – говорить керівниця лікарні. – Спостереження демонструють, що є великий приріст звернень пацієнтів до спеціалістів кардіологічного, неврологічного та психіатричного профілю. Зокрема 20% тих, хто переніс коронавірус, психічні порушення, спостерігають 90 й більше діб дипресію, порушення пам’яті та сну. Прояви кардіологічної патології (тахікардії, аритмії, різкі зміни артеріального тиску) – ще декілька місяці після перенесеного ковіду в пацієнтів, котрі раніше не мали проблем із захворюванням серцево-судинної системи. При цьому в зоні ризику лишаються особи з хронічним захворюванням серця, легень, цукровим діабетом, онкологічні хворі, з метаболічним синдромом та особи похилого віку.

Пані Світлана наголосила, що всім верствам населення варто щеплюватись проти цього недугу – задля уникнення розповсюдженні коронавірусної інфекції в популяції: «Головна мета вакцинації – збереження більшої кількості життів. Вакцина не захищає від зараження, однак захищає від наслідків – ускладнень, ранніх та віддалених, а також від смерті. Збільшує колективний імунітет у суспільстві, зменшує навантаження на медичну систему». Світлана Волгіна наголосила й на потребі вакцинуватись проти сезонного грипу, що дає змогу зменшити ризики провокації одного вірусу іншим та ймовірність подальших ускладнень.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь