«Черкащина – зразкова область зі впровадження безпечного та здорового харчування», – Сергій Шкарлет

Дата: 20.08.2021 11:29
Кількість переглядів: 314

Фото без описуФото без опису

У Черкаській області у 328 закладах середньої освіти відбулося оновлення шкільного меню до сучасних стандартів якості. До нового навчального року закуплено 428 одиниць кухонного обладнання для 250 закладів на понад  6 млн грнЩе 12 млн грн спрамовано на проєкт підтримки сучасної системи безпечного харчування.

У 425 школах (80%) впроваджена система безпечного харчування НАССР (англ.), що дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції, решта закладів завершують процедури впровадження.

«На Черкащині спрямовано 12 млн грн на проєкт підтримки сучасної системи безпечного та здорового харчування, що є прикладом для наслідування для інших регіонів. У 171 школі Черкащини меню оновлено з використанням страв із рецептурного збірника авторитетного кулінарного експерта Євгена Клопотенка, а інші школи рухаються за власними технологічними картами. Харчоблоки працюють у 529 закладах загальної середньої освіти, що покриває 99,3% території області. Тепер є меню, яке демонструє, що їжа для школярів може бути не лише корисною, а й різноманітною та смачною. За все це від імені Міносвіти я щиро дякую голові Черкаської ОДА Олександрові Скічку», – зазначив під час форуму «Реформа шкільного харчування» міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

«У мої шкільні роки, замість повноцінних страв, ми найчастіше обідали булочками-пиріжками. Сьогодні ситуація кардинально інша. Підтримуючи ініціативу першої леді України Олени Зеленської, ми істотно оновлюємо підходи до шкільного харчування. Ця реформа – не лише про нову техніку в харчоблоках та меню, це глобально – про здорову націю, – коментує результати реформи шкільного харчування голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Скічко, – Від старту реформи ми запровадили пілотний проєкт «Дітям Черкащини – якісне, безпечне харчування». В рамках цього проєкту у 23 школах ми оновили харчоблоки їдалень, розробили яскравий дизайн фуд-зон, а замість звичного меню тепер там – мультипрофільне та на вибір. Як результат, понад 70% тамтешніх старшокласників почали обідати у шкільних їдальнях. Зауважте, що це лише перші реальні результати реформи, а надалі – відбудеться ланцюгова реакція змін. Тому й далі працюємо на результат!»

Додамо, що у школах Черкащини майже 40% учнів 1-4 класів харчуються безкоштовно. Крім того, забезпечені безкоштовним харчуванням 100% дітей пільгових категорій. На забезпечення безкоштовного харчування учнів споямовано 105,3 млн  грн: учнів 1-4 класу понад 73 млн грн і  понад 9 млн грн  позабюджетних коштів, на харчування понад 3 тисяч дітей закладів інституційного догляду та виховання дітей обласного підпорядкування – понад 23,3 млн грн з обласного бюджету.

Нагадаємо, що у Черкаській області функціонує 533 заклади загальної середньої освіти, у тому числі 163 заклади у містах та 370 закладів у сільській місцевості. У 51 закладі загальної середньої освіти учнями використовуються картки «Юніор» від ПриватБанку, які дозволяють здійснювати батьківський контроль за харчуванням дітей та зменшують контакт із готівкою в умовах пандемії під час розрахунку в їдальнях і буфетах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь