Пошук

Територіальна оборона на Черкащині: що передбачає президентський законопроєкт

Дата: 24.06.2021 08:17
Кількість переглядів: 236

Посилення Збройних Сил України та розвиток в кожній області територіальної оборони ініціює  Президент України Володимир Зеленський. Відповідні законопроєкти № 5557 та №5558  Глава держави подав у травні до Верховної Ради.

Передбачається, що сили територіальної оборони (ТрО) стають окремим родом сил ЗСУ. Війська ТрО залучатимуться для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій. Територіальна оборона включатиме дві складові – військову і добровольчу. Військова – бригади територіальної оброни у кожній області, а також батальйони у кожній громаді. Добровольча – добровольчі загони у громадах.

У кожній області формується окрема бригада територіальної оборони та створюється штаб зони територіальної оборони. Керівником зони є голова обласної державної адміністрації, а начальником штабу – командир бригади. Крім цього, в штабі працюють представники інших представлених у регіоні сил безпеки та сил оборони, а також необхідних цивільних структур. Такий склад дозволяє поєднати військових, правоохоронців, рятувальників, цивільних в одній структурі для виконання низки важливих для областей завдань, наприклад, захисту важливих для місцевих жителів об’єктів інфраструктури чи ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Законопроект вплине на життя тих громад, де будуть створені добровольчі загони територіальної оборони. У таких громадах з’явиться можливість долучитись до територіальної оборони, а відповідний підрозділ виконуватиме завдання, що також й в інтересах самої громади. Адже оборона важливого об’єкту, наприклад, місцевої теплоелектроцентралі, що забезпечуватиме її безперервне функціонування, впливає на життя громади.

Уже у самому визначенні національного спротиву розкривається концептуальний підхід до всенародного характеру оборони держави та вказується охоплення усієї території України діями з її захисту. Територіальна оборона ведеться по всій території України поза межами бойових дій, а рух опору ведеться на тимчасово окупованій територій або території України, яка захоплена агресором (противником) під час збройної агресії проти України. Це суттєво посилює обороноздатність нашої держави, адже потенційний агресор буде знати, що в кожній області, в кожному районі є організовані підрозділи, які в будь-яку мить готові дати йому відсіч, навіть якщо йому вдасться захопити окремі українські території.

Якщо якась територія буде окупована противником, то там організується рух опору. Його учасникам надається повноцінний соціально-правовий захист, що є сильним мотивуючим фактором для долучення населення до протидії агресивним діям окупанта.

Цей підхід, безумовно, вплине й на агресивні Російської Федерації, адже вона буде змушена зважати на наявність територіальної оборони у випадку планування подальших наступальних дій, а також на діяльність руху опору на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь