Пошук

Питання тарифів на житлово-комунальні послуги обговорили в ОДА

Дата: 16.01.2021 09:21
Кількість переглядів: 262

Уряд готує відповідні рішення про запровадження державного регулювання ціни на газ. Запропонована ціна, яка можливо буде встановлена, – 6,99 грн за метр кубічний. Про це під час сьогоднішньої наради в ОДА щодо тарифів на ЖК послуги сказав в.о. голови Черкаської ОДА Віктор Гусак, зауваживши, що це фактично означає зниження ціни газу на 25-30 відсотків від цін, які пропонуються газопостачальними компаніями.

Зауважимо, на засідання прибули представники структурних підрозділів облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування, керівники АТ ,,Черкасигаз“, ТОВ ,,Черкасигаз збут“ ПрАТ ,,Уманьгаз“, ПАТ ,,Черкасиобленерго“, ТОВ ,,Черкасиенергозбут“ та ін.

Віктор Гусак нагадав:

– Із 1 серпня 2020 року в Україні запрацював ринок природного газу для населення. Ціни визначає ринок, а не органи державної влади. Тобто газ став товаром і люди можуть змінити газопостачальну компанію та отримати кращу ціну. При цьому Уряд та інші органи влади максимально спростили можливість зміни газопостачальної компанії. Відтак люди можуть самостійно змінити цю компанію вже зараз, що сприятиме збільшенню конкуренції на ринку газу.

Щодо послуг із розподілу природного газу, то їх в області надають два оператори газорозподільних мереж АТ «Черкасигаз» та ПрАТ «Уманьгаз» (останній надає послуги на території Маньківського, Христинівського, Уманського районів та м. Умань).

Натомість Черкаська обласна державна адміністрація спрямувала лист до НКРЕКП щодо перегляду та зменшення тарифу підприємства “Уманьгаз”. Як повідомив на нараді в ОДА голова правління ПрАТ «Уманьгаз» Вадим Кириняченко, реакція на звернення вже є. 

«Структура споживання «Уманьгаз» становить 80%. Тому тариф на розподіл природного газу «Уманьгаз» – на сьогодні 2,36 гривень. Ці витрати порахували НКРЕКП при допомозі спеціальних методик. На ці витрати «Уманьгаз» ніяк не впливає. Враховуючи звернення Черкаської обласної державної адміністрації до НКРЕКП, останні дні ми тісно співпрацювали з представниками НКРЕКП і знайшли шляхи зменшення тарифу на розподіл природного газу», – говорить голова правління ПрАТ «Уманьгаз» Вадим Кириняченко.

Водночас перший заступник голови правління АТ «Черкасигаз» Олександр Півень зазначив, що «Черкасигаз» працює вже з урегульованим тарифом, який встановлює НКРЕКП:

– «Черкасигаз» немає впливу на формування тарифу на розподіл природного газу. І дійсно на Черкащини – один із найнижчих в країні тарифів – 54 коп. за 1 м.куб. без ПДВ і 64 коп. – з ПДВ. Стосовно різниці з «Уманьгазом», то ми розподіляємо за рік майже 1,5 млрд кубів газу, тож частка споживання населенням становить близько 15 %, відтак інші споживачі – 85 %. Тому й населення платить менше.

Варто також зазначити, що з 1 січня 2020 року встановлено єдиний тариф на електричну енергію, який становить 1,68 грн за 1 кВт годину. Наразі Міністерства фінансів та соціальної політики України формують окремий механізм для споживачів, які використовують електроенергію для опалення.

– Враховуючи те, що контроль за беззбитковістю комунальних підприємств та встановлення економічно-обгрунтованих тарифів на комунальні послуги є повноваженнями органів місцевого самоврядування, наголошую, що безпосередньо місцеві органи влади повинні постійно контролювати дану ситуацію, щоб не привести до збитковості свої комунальні підприємства, – наголосив пан Віктор.

На завершення Віктор Гусак звернувся до присутніх з рекомендацією сільським, селищним, міським головам територіальних громад забезпечити контроль за встановленням економічно-обгрунтованих тарифів на комунальні послуги для підприємств житлово-комунального господарства. А також – щодо важливості проведення роз’яснювальної роботи серед населення про заходи, які вживаються органами державної влади щодо врегулювання вартості на енергоносії.

Він також наголосив, що обласна державна адміністрація готова стати майданчиком для обговорення та напрацювання конструктивних пропозицій у цій сфері.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь