Пошук

«Стаціонарного лікування потребує меншість інфікованих на COVID-19», – Лариса Кошова

Дата: 05.11.2020 16:45
Кількість переглядів: 260

Більшість пацієнтів Черкащини, які мають підтверджений COVID-19, а це понад 80%, отримують амбулаторне лікування, адже мають легкий або середній ступінь тяжкості перебігу хвороби. Водночас вони постійно «на зв’язку» зі своїм сімейним лікарем.

Якщо пацієнт має показання для госпіталізації, його направляють на стаціонар. При цьому лікарі керуються чіткими приписами та протоколами Міністерства охорони здоров’я України щодо госпіталізації та призначення лікування. Ці документи постійно оновлюються та актуалізуються. Про формування ліжкового фонду та прийом пацієнтів на лікування розповіла заступниця голови ОДА Лариса Кошова в ефірі «Суспільне:Черкаси».

– Показаннями для госпіталізації є насамперед особи з підозрою/підтвердженим COVID-19, сатурацією при вимірюванні пульсоксиметром не менше 92% та пацієнти з перебігом захворювання середньої тяжкості, які мають тяжку супутню патологію, – каже заступниця очільника області. – За такими показаннями ми госпіталізуємо в середньому 20% від усіх захворілих. Інші ж мають легку чи середню форму хвороби або ж є взагалі безсимптомними. При проявах хвороби ми всі маємо звернутися до сімейного лікаря, з яким уклали декларацію. Він радить, як діяти. Спілкування переважно відбувається телефоном. На 3-4 день сімейний лікар може відвідати пацієнта, аби провести огляд, визначити пульсоксиметрію. Якщо є показання для госпіталізації, то вже кликають бригаду екстренної допомоги.  

Нині в області 18 лікарень приймають пацієнтів з ковід. Тут розгорнуте 871 ліжко, їх заповненість – 42,4% станом на 03 листопада.

За потреби, мережу медзакладів, які прийматимуть пацієнтів з коронавірусом на лікування, розширюватимуть або ж відкриватимуть ліжкомісця на базі вже включених в мережу лікарень. Це питання тримають на контролі в обласному управлінні охорони здоров’я. Тут також допомагають лікарням готувати пакет документів для укладання договорів з Національною службою здоров’я України.

– Зараз всі заклади працюють з НСЗУ, – розповідає Лариса Кошова. – Таким чином заклад отримує кошти за надані послуги, адже «гроші ходять за пацієнтом». Так само, як і пацієнт може обрати, де отримувати медпослуги. Втім це не стосується пацієнтів в ургентному стані. Вони, як невідкладні, транспортуються у найближчий медзаклад.

Заклад, який готується до прийому пацієнтів з ковід та планує укладати відповідні договори з НСЗУ, насамперед визначає відділення, де буде надаватися лікування хворим з підтвердженим коронавірусом. Це, зазвичай, інфекційне відділення. Пропрацьовують наявність «чистої» та «брудної» зони. Також має бути зона для перевдягання медичного персоналу, де вони мають зняти та залишити використаний захисний одяг. Заклад формує бригади для надання медичної допомоги.

– Відкриваючи лікарні для прийому людей, хворих на ковід, ми також не забуваємо про те, що є пацієнти і з іншими захворюваннями, – наголошує заступниця. – І вони також потребують медичної допомоги. Тож прораховуємо і залучення медперсоналу. На зараз лікарів вистачає. Втім, якщо ситуація ускладниться, будемо залучати медиків з інших лікарень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь