“Зелена” зона не відміняє карантинних норм”, – Роман Боднар

Дата: 18.08.2020 08:12
Кількість переглядів: 530

Фото без опису

Черкащина за новою методикою МОЗ України перебуває у “зеленій” карантинній зоні. Тут обмеження найменші, втім це не значить, що вони відсутні. Дотримуватися правил безпеки та рекомендацій лікарів закликав громаду області очільник Черкащини Роман Боднар під час традиційної щомісячної пресконференції.

Нова методика передбачає ранжування областей України на чотири зони: “червона”, “оранжева”, “жовта” та “зелена”. Підставою для розподілу є аналіз за трьому показниками: 

– заповненість ліжок у медзакладах першої хвилі. Якщо тут протягом 5 днів поспіль зайнятість ліжок перевищує 50%, це розглядається як перехід на інший рівень небезпеки. В області, станом на 16 серпня, цей показник у середньому 15 %;

– середня кількість тестувань методами ПЛР та ІФА повинна становити не менше 24 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів. Цей показник визначається на рівні області і на 16 серпня становить 56,2;

– інцидентність, тобто кількість виявлених випадків на 100 тисяч населення. Базовий рівень захворюваності на COVID-19 зараз – 40 випадків на 100 тисяч населення за 14 днів. На Черкащині – 16,8.

Загалом в області зафіксували 1165 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. За останню добу – 17 нових. 41 особа отримує стаціонарне лікування, 188 – перебуває під амбулаторним наглядом лікарів первинної ланки в умовах самоізоляції. Одужали 900 осіб, померли – 36 жителів області.

Нові випадки зафіксували:

  • м.Черкаси-7,
  • м. Канів-1, 
  • Канівський р-н-1,
  • м.  Сміла-1, 
  • Городищенський р-н-1, 
  • Черкаський р-н-1, 
  • м.  Шпола-3, 
  • смт. Драбів-1,
  • м. Чигирин-1.

Географія поширеності COVID-19 на Черкащині наступна:

м.Черкаси – 523
м. Сміла – 48
Умань – 22
Городищенський район – 70
Драбівський  –  45  
Жашківський – 12
Звенигородський – 7
Золотоніський – 58
Кам’янський  – 65
Канівський – 34
Корсунь-Шевченківський – 52
Катеринопільський  – 12
Лисянський  – 13
Маньківський – 23
Монастирищенський – 16
Смілянський  – 31
Тальнівський – 8
Уманський  – 3
Христинівський – 18
Черкаський – 66
Чигиринський – 3
Чорнобаївський – 9
Шполянський – 27.

– Тенденція останніх тижнів викликає певну схвильованість, – відзначає голова ОДА Роман Боднар. – Зараз ми значно збільшили кількість ПРЛ-тестів проведених за добу. Нині в середньому цей показник сягає 700-800 тестувань. Але маємо за мету збільшити до тисячі, адже чим більше тестів будемо проводити, тим вища вірогідність виявлення інфікованих та контактних осіб. Наш обласний лабораторний центр нещодавно придбав нове обладнання, яке дозволяє значно підвищити продуктивність з обробки ПРЛ-тестів. Крім того, маємо завдання забезпечити лікарні централізованим постачанням кисню. Нині цей показник у нас становить 55 %, з балонами – 84 %. 

Водночас голова ОДА звернув увагу на відповідальність за порушення норм карантину. Нагадаємо, штрафи сягають від 17 до 34 тисяч гривень. Їх накладають працівники Нацполіції та Держпродспоживслужби. Втім, відзначає Роман Боднар, гостро стоїть питання винесення рішень судами за складеними адмінпротоколами, а штрафні санкції – необгрунтовано високі. З пропозицією переглянути розміри штрафів уже звернулися до центральних органів влади.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь