Пошук

Зберегти річки: черкаські водойми потерпають від забруднення

Дата: 22.07.2020 22:42
Кількість переглядів: 367

Останніми роками все частіше порушується питання погіршення гідрологічного та санітарного стану річок, особливо в літній період.

Цьому сприяють високий температурний режим, низька водність річок,
а також те, що комунальні підприємства здійснюють скид стічних вод, які не пройшли належну очистку.

В області стурбовані такою ситуацією, адже, за результатами лабораторних аналізів, проведених Державною екологічною інспекцією Центрального округу, найбільше занепокоєння викликає стан річок Тясмин, Уманка, Рось, Золотоношка, Суха Згар, Шполка. А збільшення забруднення річок, зі свого боку, призводить до загибелі водних живих ресурсів.

Для напрацювання шляхів вирішення окреслених проблем в обласній державній адміністрації провели нараду щодо  покращення стану водних об’єктів області.

У ході неї виступили представники управління екології та природних ресурсів,  Державної екологічної інспекції Центрального округу, Державної установи „Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України“, Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області, Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області, Смілянської, Корсунь-Шевченківської, Золотоніської, Кам’янської, Уманської, Ватутінської, Чигиринської міських рад, Кам’янської районної ради, комунальних підприємств, які здійснюють скид забруднених стічних вод.

Також активну участь в обговоренні проблемних питань взяли представники громадськості та науковці: голова Черкаської обласної організації „Всеукраїнська екологічно ліга“ Наталія Фоміна, голова Ради громадської організації „Екологічна безпека та охорона“ Володимир Литвин, в. о. благодійного фонду „СЕЙВ Рось“ Олег Собченко, доктор технічних наук,  професор, завідувач кафедри хімічних технологій та водоочищення Черкаського державного технологічного університету Геннадій Столяренко.

Йшлося, зокрема, про вжиті заходи для покращення стану зазначених водних об’єктів в межах обласної програми охорони навколишнього природного середовища на 2016-2020. Розділом „Охорона і раціональне використання водних ресурсів“ передбачено виконання у 2020 році заходів з розробки проєктно-кошторисної документації з реконструкції каналізаційних очисних споруд в містах Сміла, Ватутіне, реконструкції напірного каналізаційного колектора ГНКС
по вул. Б. Хмельницького в м. Звенигородка, обстеження гідротехнічних споруд Тясминської захисної дамби.

Учасники наради зазначили, що робота, спрямована на покращення стану річок області, полягає у вжитті спільних заходів органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючими органами, територіальними органами, які реалізують політику у сфері використання та відтворення водних ресурсів.

Заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Безщасний наголосив, що на місцях більш активно повинні вирішувати питання розроблення проєктно-кошторисної документації на проведення робіт з будівництва та реконструкції споруд для очищення стічних та зливових вод, а також вживати заходи, спрямовані на встановлення меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг водних об’єктів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь