Олексій Данільченко: дороги у Стеблівській ОТГ мають бути зразковими

Дата: 09.08.2018 11:14
Кількість переглядів: 1152

       Певно, не один подорожуючий власним авто вже звернув увагу, наскільки за останній рік покращилися дороги у селищі Стеблеві. Відгуки водіїв про стеблівські автошляхи привернули увагу і журналістів «Надросся», тож у розпал дорожніх робіт ми вирушили у Стеблівську громаду дізнаватися, як вирішує питання поліпшення інфраструктури населених пунктів одна з перших і найуспішніших ОТГ району.

І в центрі, і в дальніх селах

Стеблівський селищний голова Олексій Данільченко, який на час візиту «надросян» став нашим гідом по селах своєї громади, першим ділом наголосив: селищна рада приділяє увагу не тільки дорогам Стеблева, цього року активно ремонтують дорожнє покриття вулиць в усіх колишніх сільрадах, які увійшли до Стеблівської ОТГ. Цього року, за словами Олексія Данільченка, у кожній сільській раді заасфальтували приблизно по 650 погонних метрів суцільним полотном, у Сидорівці ж – 850 м.

Як здійснюється ремонт доріг, нам пощастило побачити на власні очі – з цією метою прямуємо у Сидорівку, де працівники Корсунь-Шевченківської філії райавтодору саме асфальтували проблемну ділянку автошляху довжиною близько 200 метрів. До речі, райавтодор – основний виконавець робіт з асфальтування у Стеблівській ОТГ.

— Ми не прагнемо залучати підрядників з Черкас чи інших районів, хоча до нас їдуть люди, які хочуть виконувати в нас роботи. Давно і постійно співпрацюємо з двома місцевими організаціями – Корсунь-Шевченківським райавтодором, який здійснює капітальний ремонт, і ШМПМК, який виконує дрібний ремонт доріг по селах, — зауважує селищний голова. — Якістю роботи райавтодору ми дуже задоволені, і нехай навіть коштуватиме у них це трохи дорожче, але це якість і це державна структура.

Підтвердження слів Олексія Данільченка ми отримали, проїхавшись заасфальтованими вулицями Яблунівки, Шендерівки, Хильок, Стеблева.

Звідки кошти на ремонт?

Заплановано цього року витратити на ремонт доріг близько 9 мільйонів гривень. У таку ваговиту суму в підсумку входять кошти державної субвенції, Дорожнього фонду та власного бюджету ОТГ. Як розповів Стеблівський селищний голова, цього року громада отримала 2 млн 200 тис. грн державної субвенції, яку повністю використали на дороги. Причому не на латання ям, а саме на капітальний ремонт.

— До цього питання ми підійшли з урахуванням інтересів кожної громади, — зауважує Олексій Данільченко. — Кошти державної субвенції розподілили порівну на кожну з п’яти колишніх сільських рад – Стеблівську, Дацьківську, Сидорівську, Шендерівську, Комарівську, що склало по 440 тисяч. За них були відремонтовані за поданням старост сіл ділянки вулиць у Хильках, Шендерівці, Сидорівці і Яблунівці. Крім того, Дорожній фонд виділив 600 тисяч гривень на ремонт ще одного відрізку дороги у Сидорівці. Найбільший внесок у грошовому еквіваленті на фінансування дорожніх робіт у наших селах зробив селищний бюджет: з власних коштів ОТГ було виділено на кожну колишню сільську раду приблизно по 650 тисяч гривень. Отож рахуємо, що у підсумку на кожну сільраду буде витрачено в цьому році від 1 до 1,5 млн грн на ремонт найбільш проблемних ділянок доріг. Що стосується самого Стеблева, то тут витратили на дороги близько 3 млн грн.

Проблемна ділянка

На жаль, доволі привабливу картину з ремонтом доріг у населених пунктах ОТГ присмачує негативом відрізок дороги між Стеблевом і Шендерівкою, де автомобілям доводиться долати ковбані і ями. На запитання, що заважає навести лад і в цьому місці, селищний голова називає згадану ділянку однією з непростих проблем, які є на сьогодні в громаді.

— Це дорога державного значення, яка проходить через усю нашу громаду, починаючи з Яблунівки і до Почапинців, тому її ремонт, за винятком самого Стеблева, фінансується з державного бюджету, — уточнює він. — Ділянка, яка іде через Стеблів, перебуває на нашому утриманні, і ми її постійно ремонтуємо. Але щоб відремонтувати ту, що поза межами населеного пункту, — на сьогодні ми не маємо такого механізму. Звичайно, в занедбаному стані ми її не залишимо. Зараз порушуємо питання про передачу цієї дороги на утримання Стеблівської ОТГ. Проте якщо до зими тут нічого не буде зроблено, наступного року вже самі візьмемося за цю дорогу, бо іншого виходу у нас немає: будемо вирішувати питання передачі субвенції обласному бюджету на ремонт цієї ділянки, — запевнив селищний голова.

* * *

Сьогодні в Україні саме стан доріг став тим мірилом, за яким оцінюють господаря населеного пункту, області, країни… Проїхавши в останні дні немало доріг по містах і селах області, беруся висловити власну суб’єктивну думку — за цим критерієм Стеблівська ОТГ може спокійно дати приклад багатьом містам Черкащини.

                                                                                                                                                          Світлана Перець

                                                                                                                                           (За матеріалами газети "Надросся")

Фото без описус. Шендерівка вул. Якименка

Фото без опису

смт. Стеблів вул. Тараса Шевченка

 

Фото без опису

с. Сидорівка вул. Дуплія

Фото без описус. Комарівка

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь