Активні програми ДСЗ

Дата: 26.02.2024 11:14
Кількість переглядів: 53

 

Черкаський обласний центр зайнятості

м. Черкаси, вул. Володимира Ложешнікова, 56
 
https://chk.dcz.gov.ua/, e-mail: referent@ckocz.gov.ua
 тел.: (044) 244-94-33,
(063)054-83-03, (093) 161-78-61

 

Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю

 

Підстава: Постанова КМУ від 22.08.2023№ 893  «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю». 

Компенсація надається за придбаний/ні допоміжний/ні засіб/би) згідно Переліку - http://surl.li/kttqd на облаштування робочого місця особи з інвалідністю.

 

Граничний розмір компенсації станом на 01.01.2024:для осіб з інвалідністю І групи у розмірі до 15 мін. заробітних плат,  до 106,5 тис. грн.; для осіб з інвалідністю ІІ групи в розмірі до 10 мін. заробітних плат, до  71 тис. грн.

Роботодавець подає до центру зайнятості за місцем провадження діяльності протягом 90 к.д. з дня працевлаштування особи з інвалідністю заяву та копії  документів особисто .у паперовій формі або в електронній формі. Зразок заяви - http://surl.li/ktucv. 

 

Компенсація роботодавцям витрат на оплату праці за працевлаштування

внутрішньо переміщеним особам

 

Підстава постанова КМУ від 20 березня 2022 р. № 331 «Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»

Компенсація витрат надається  у  розмірі  мінімальної заробітної плати  щомісяця за кожну працевлаштовану особу, за яку сплачується єдиний внесок.

Загальна тривалість надання компенсації не може перевищувати 3 місяців, а для осіб з інвалідністю з числа ВПО6 місяців з дня працевлаштування особи.

 

Термін дії програми: на період воєнного часу та протягом 30 к.д. після його скасування або припинення.

Заява на отримання компенсації подається не раніше, ніж через 5 к.д. та не пізніше 6 місяців з дня працевлаштування особи в центр зайнятості особисто або  онлайн на порталі Дія - https://bit.ly/3kMDf2s

 

Програма з надання роботодавцям компенсацій на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних із числа внутрішньо переміщених осіб

 

Підстава: постанова КМУ від 08 вересня 2015 року №696  «Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для ВПО».

 Компенсація надається при працевлаштуванні зареєстрованих безробітних ВПО за направленням центру зайнятості на умовах строкових трудових договорів.

Розмір компенсації: фактичні витрати на оплату праці, але не вище двох розмірів мінімальної заробітної плати, (граничний розмір 14200 грн.).

 

Компенсація здійснюється за кожен непарний місяць роботи протягом року, але не більше ніж за 6 кал. міс. Роботодавець протягом 2 міс. з дня працевлаштування подає до центру зайнятості заяву про компенсацію витрат на оплату праці довільної форми та  документи.

Рішення протягом 10 робочих днів з дати отримання всіх даних.

Укладення договору, за яким компенсація виплачується кожен непарний місяць протягом року.

 

Ваучер для підтримання конкурентоспроможності деяких

категорій громадян на ринку праці

 

Програма реалізується на підставі Постанови КМУ від 20 березня 2013 р. №207  

Вартість ваучера встановлюється в межах навчання і не може перевищувати 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, станом на 01.01.2024 – 30 280 грн.

Затверджено 124 професії, спеціальності для навчання. Їх перелік та перелік навчальних закладів розміщено на сайті ДЦЗ за посиланням: https://www.dcz.gov.ua/storinka/vauchery

Ваучер мають право отримати громадяни, які мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані в службі зайнятості та відносяться до певних категорій.

 

Для отримання ваучера особа подає заяву визначеної форми в паперову вигляді та документи до центру зайнятості особисто. 

Подати попередню онлайн заявку на отримання ваучера на сайті ДЦЗ за посиланням: https://voucher.dcz.gov.ua/

Рішення про видачу ваучера приймається центром зайнятості не пізніше ніж на восьмий робочий день з дня подання документів.

 

Надання мікрогрантів на створення або розвиток власної справи

 

В рамках проєкту єРобота згідно Постанови КМУ від 21 червня 2022 року № 738 «Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу»

Сума мікрогрантів за програмою «Власна справа» - від 50 до 250 тисяч гривень. Основною вимогою отримання коштів є створення нових робочих місць.

 

Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. 

Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

 

Гранти на створення або розвиток власного бізнесу учасникам бойових дій,

особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їх сімей

 

Постанова КМУ від 21 червня 2022 року № 738. Подати заявку на отримання грантів можна через Портал Дія. До заяви обов’язково додається бізнес-план щодо започаткування нового або розвитку вже діючого бізнесу. 

Рішення щодо надання грантів приймає Державний центр зайнятості. Після перевірки на відповідність вимогам та погодження бізнес-проєкту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в Ощадбанку.

 

 

 

Програма передбачає надання грантів на суми:

- для члена сім’ї у разі зобов’язання створити: 1 робоче місце - до 250 тис.грн.; 2 робочих місця - від 250 тис. до 500 тис.грн.;

- для учасника бойових дій та/або особи з інвалідністю внаслідок війни, зареєстрованих як фізична особа - підприємець, у разі зобов’язання створити: 1 робоче місце - до 250 тис.грн.; 2 робочих місця - від 250 тис. до 500 тис.грн.; 4 робочих місця - від 500 тис. до 1000 тис.грн. та повинна бути зареєстрована як фізична особа - підприємець не менше 36 місяців до моменту подання заяви на отримання гранту на умовах співфінансування - 70% (грант) на 30% (власні або кредитні кошти).

 

Організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації зареєстрованих безробітних

 

 

 

Підстава: постанова КМУ від 24 березня 2023 року № 264 

Навчання за професіями затребуваними на  регіональному ринку праці для забезпечення поточної і перспективної потреби роботодавців, самозайнятості та провадження підприємницької діяльності.

Після закінчення навчання слухачам видається документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації. 

Безробітні можуть пройти професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації.

Професійне навчання може бути  дистанційним, груповим, дуальним, за індивідуальним навчальним планом, на замовлення роботодавців. Здійснюється у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях або безпосередньо у роботодавців-замовників кадрів.

 

Навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

 

 

 

 

 

Підстава: постанова КМУ від 15 вересня 2023 р. № 984  «Порядок реалізації експериментального проекту з організації професійного навчання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни в закладах професійної (професійно-технічної) освіти Державної служби зайнятості»

  В Дніпрі, Івано-Франківську, Львові, Одесі, Полтаві, Рівному, Сумах, Харкові працюють центри професійно-технічної освіти ДСЗ.

Заява та документи он-лайн або через установу служби зайнятості. 

   Вибір професії або програми підвищення кваліфікації з переліку сформованого Державним центром зайнятості та розміщеного на веб-сайті.

Рішення про направлення на навчання приймається центром зайнятості не пізніше ніж на 5 робочий день з дня подання документів.

Договір про професійне навчання укладається між закладом освіти та здобувачем освіти.

 

Громадські та інші роботи тимчасового характеру

 

 

 

 

 

           Підстава:  Закон України «Про зайнятість населення» та Порядок організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затверджений постановою  Кабінету Міністрів України від 20.03.2013 № 175.  Розпорядження про проведення громадських та інших робіт тимчасового характеру

         Організовуються для забезпечення економічної, соціальної та екологічної користі певної громади з метою додаткового стимулювання до праці, матеріальної підтримки безробітних та інших категорій осіб

        Мають тимчасовий характер

        Не можуть бути використані постійні робочі місця та вакансії 

         Можуть виконуватись на умовах неповного робочого дня; мають економічну, соціальну та екологічну користь для регіону; надають можливість тимчасового працевлаштування на роботи, що не потребують додаткової спеціальної, освітньої та кваліфікаційної підготовки.

         Фінансування за рахунок коштів місцевих бюджетів, Фонду, роботодавців та інших не заборонених законодавством джерел.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь