«Це дає пацієнтові свободу», – лікарка-ендокринолог про зміну системи забезпечення інсуліном

Дата: 01.10.2021 08:37
Кількість переглядів: 253

Фото без опису

З 1 жовтня змінюється система забезпечення пацієнтів інсулінами. Набуває чинності Постанова Кабінету Міністрів України №854, що регламентує зміну порядку фінансування препаратів інсуліну. Головна позаштатна лікарка-ендокринолог Управління охорони здоров’я Черкаської ОДА Ірина Бондарець розповіла на брифінгу всі подробиці. 

У Черкаській області нараховується більше 8 500 пацієнтів, які вимушені щодня приймати препарати інсуліну. Близько 50 тисяч черкащан – хворі на цукровий діабет. Вони приймають таблетовані цукрознижувальні препарати, які вони можуть отримати безоплатно або з невеликою доплатою через програму «Доступні ліки».

 «Для самого пацієнта майже нічого не зміниться. Хворий повинен відвідати свого лікаря-ендокринолога за направленням сімейного лікаря. Лікар-ендокринолог складе електронний план лікування, занесе його в електронну систему, сформує і роздрукує електронний рецепт на отримання препарату інсуліну. Потім пацієнт з електронним рецептом має звернутися до аптеки, яка підписала договір із Національною службою здоров’я України, й отримати інсулін», – розповіла Ірина Бондарець.

Такий шлях отримання препарату дає пацієнтові свободу, тому що він може отримати інсулін за е-рецептом будь-де на всій території України.

Лікарка зауважила, що перший е-рецепт формує ендокринолог. Надалі пацієнт може звертатися до сімейного лікаря, який зможе роздрукувати рецепт на новий термін. Але сімейний лікар не має права змінювати вид і дозу інсуліну, а також план лікування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь