Пошук

Захистіть свою птицю від грипу!!!

Дата: 05.02.2021 09:22
Кількість переглядів: 278

Корсунь-Шевченківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області повідомляє, що протягом останнього часу в Україні значно погіршилась епізоотична ситуація щодо захворювання птиці на високопатогенний грип.

Протягом грудня 2020 року зареєстровано 8 вогнищ захворювання у трьох областях: Миколаївська - 5, Київська - 2 та Херсонська – 1 з великою кількістю загибелі птиці.

У зв’язку з цим та з метою недопущення занесення захворювання суб’єктам господарювання, діяльність яких пов’язана з обігом живої птиці, рекомендується посилити заходи біобезпеки на своїх підприємствах, а громадянам – на власних господарствах.

Грип птиці несе серйозні економічні наслідки, які пов’язані із значною смертністю та знищенням поголів’я птиці в осередку захворювання. Крім того захворювання має і соціальний характер. На «пташиний грип» можуть хворіти люди. Так, одночасна циркуляція людських типів вірусів грипу і високопатогенних штамів пташиного грипу може призвести до утворення пандемічного варіанта вірусу пташиного грипу, що є небезпечний для людини.

Поширенню хвороби сприяють дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці. Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу і проникнення його на територію України. Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час міграцій пернатих – навесні і восени. Проте потепління останніх років сприяє виникненню спалахів і в зимовий період.

Зараження відбувається через прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря. Інкубаційний період 1-4 дня.

ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ:

  • депресія;
  • зниження апетиту;
  • зниження яйценосності;
  • нервові прояви;
  • ціаноз (посиніння) гребеня, сережок;
  • кашель;
  • чхання;
  • пронос;
  • раптова загибель.

 З метою профілактики захворювання птиці на високопатогенний грип власникам необхідно:

- здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі лише за наявності ветеринарних супровідних документів;    

- інформувати територіальний підрозділ ветеринарної медицини Держпродспоживслужби про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів, а також повідомляти про випадки захворювання та загибелі птахопоголів’я;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду та проведення необхідних ветеринарно-профілактичних обробок;

- утримувати різні види птиці окремо, та окремо від інших тварин;

- не допускати сторонніх осіб у місця утримання домашньої птиці;

- зберігати корми для годівлі птиці в недоступних для дикої та синантропної птиці місцях;

- за необхідності проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

- здійснювати ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і територій, де утримується птиця;

- проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

- дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (використовувати змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати птицю в рукавичках і т.д.).

У разі появи ознак захворювання чи не властивої поведінки птиці, випадків її масової загибелі, необхідно терміново сповістити Корсунь-Шевченківське управління Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області, до складу якої  входить державна установа ветеринарної медицини – тел. 2-18-66.

 

Начальник                                                                    Тетяна КОЗЛОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь