Сьогодні – День працівника природно-заповідної справи України

Дата: 07.07.2020 21:48
Кількість переглядів: 326

Фото без опису

Враховуючи важливість діяльності у сфері збереження та відновлення біологічного й ландшафтного різноманіття, розвитку територій та об’єктів природно-заповідного фонду України, Указом Президента України 7 липня визначили Днем працівника природно-заповідної справи. Про це інформує Управління екології та природних ресурсів ОДА.

Ступінь використання природних ресурсів, розвиток промисловості та сільськогосподарського виробництва, інтенсивне будівництво, розширення мережі шляхів, осушення болотних масивів та річкових долин, розорювання всіх придатних для сільськогосподарського обробітку земель, зменшення лісових площ – все це призводить до значних змін у природних комплексах, впливає на екологічну рівновагу, видовий склад біоти та довкілля в цілому.

Тому, із розвитком людської техногенної цивілізації виникла потреба в збереженні природи нашої планети шляхом створення територій з обмеженою господарською діяльністю.

Надання територіям заповідного статусу можна назвати не лише одним із основних, але й одним із найбільш дієвих механізмів охорони природних екосистем, унікальних природних комплексів, ландшафтів та рідкісних видів рослин і тварин.

Натомість обласна державна адміністрація проводить роботу з популяризації розвитку заповідної справи та підвищення екологічної свідомості громадян, підтримки наукових досліджень в цій галузі.

У результаті активної співпраці з представниками громадських організацій, науковцями, районними державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування з 2015 року за поданням обласної державної адміністрації рішеннями обласної ради оголосили 35 об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення загальною площею 528,8623 га та змінили межі 12 на загальну площу 27,1256 га.

Вагомий внесок у вирішенні питань  збереження біорізноманіття мають території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення.

Рекреаційна діяльність установ природно-заповідного фонду загальнодержавного значення сприяє економічному розвитку регіону, створенню умов для відпочинку, організації екологічних таборів, розробленню туристичних маршрутів, підвищенню рівня екологічної культури населення.

Указами Президента України розширили території об’єктів загальнодержавного значення на 928,7000 га, а саме: орнітологічного заказника “Липівський” на 131,7 га; комплексної пам’ятки природи “Холодний Яр” на
486 га; ландшафтного заказника “Тарасів обрій” на 311 га.

Загальну площу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області збільшили на 1484,6879 га.

В області проводять роботи з напрацювання варіантів створення національного природного парку “Холодний Яр”.

Питанням збереження природно-заповідного фонду, розвитку екомережі, охорони та відтворення об’єктів рослинного та тваринного світу у Програмі охорони навколишнього природного середовища на 2016 – 2020 роки присвячений окремий розділ.

Розширення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду є одним із пріоритетів екологічної політики, адже збільшення площ заповідних земель – це, насамперед, збереження природного потенціалу області та покращення умов життєдіяльності населення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь