Пошук

В області стартував перший етап із розробки проєкту Регіонального плану управління відходами

Дата: 30.06.2020 17:43
Кількість переглядів: 348

Поступове збільшення рівня перероблення ТПВ та зменшення обсягів їхнього захоронення на полігонах, зменшення кількості несанкціонованих сміттєзвалищ та негативного впливу на довкілля, а ще залучення коштів на будівництво регіональних об’єктів поводження з відходами та висока якість надання послуг. Саме на такі результати очікують, утілюючи в межах Черкащини Регіональний план управління відходами до 2030-го. В обласній адміністрації експерти з питань поводження з відходами Державного підприємства «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» (ДП «НДКТІ МГ») представили на розгляд обласної робочої групи перший етап прийняття робіт з розробки проєкту Регіонального плану області до 2030 року. ДП «НДКТІ МГ» було визнане переможцем через систему ProZorro – задля розробки документу державного планування для області.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Безщасний, під керівництвом якого відбулося засідання робочої групи ОДА з розробки проєкту Регіонального плану управління відходами, нагадав, що План розробляють на виконання Національної Стратегії, а також Національного плану управління відходами в Україні до 2030 року, затверджених розпорядженнями КМУ.

– Важливо, що цей План буде спрямований на розв’язання проблемних питань щодо утворення, накопичення, зберігання, перероблення, утилізації та захоронення відходів в області. Сьогодні ми розглядаємо перший етап послуг із розробки плану. Та сподіваємося, що на кінцевому етапі матимемо обґрунтований документ, що буде дорожньою картою для реалізації низки заходів, фундаментом з упровадження комплексної системи поводження з відходами в області до 2030 року з поділом території регіону на кластери, забезпечить розвиток інфраструктури управління відходами. Йдеться про будівництво сміттєпереробних заводів, побудову логістичної моделі об’єктів інфраструктури за напрямками відходів, модернізації існуючих та планування будівництва нових об’єктів з урахуванням фінансової спроможності громад, тарифної політики та залучення інвестицій, – зауважив пан Юрій.

Отож, в обласній адміністрації представники ДП «НДКТІ МГ» Ігор Сатін та Тетяна Омельяненко презентували розроблений проєкт розділу Регіонального плану управління відходами в Черкаській області, а саме: Аналіз поточного стану системи управління відходами в Черкаській області та КОНЦЕПЦІЮ поводження з відходами в Черкаській області . Вони окреслили план основних дій та заходів для вирішення питання поводження з різними видами відходів з економічної точки зору 

Додамо, у складі ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства» працюють фахівці відповідної кваліфікації (магістри з біотехнології, з екології, також міжнародної економіки, доктори технічних наук та ін.). Підприємство має необхідне обладнання, а також досвід виконання робіт, як-от: розроблення ТЕО системи поводження з ТПВ в м. Нетішіні; розробка стратегії поводження з ТПВ в АР Крим, Розробка ТЕО будівництва комплексу з переробки ТПВ м. Хмельницький, коригування схеми санітарної очистки м. Суми.

За словами, головного спеціаліста відділу атмосферного повітря, поводження з відходами, природоохоронних програм та моніторингу Управління екології та природних ресурсів ЧОДА, секретаря робочої групи Людмили Матросової, після розгляду матеріалів проекту, наданих ДП «НДКТІ МГ», члени робочої групи нададуть свої пропозиції для врахування їх при розробленні документу в цілому. Загалом же документ має пройти процедуру стратегічної екологічної оцінки, погодження в Мінприроди та Мінрегіоні та бути затвердженим Черкаською обласною радою. Залучать до цієї роботи різні сектори, зокрема органів місцевого самоврядування, бізнесу, громадськості, міжнародних партнерів.

Упродовж наступного місяця фахівці підприємства планують виїжджати до міст, районів нашого регіону для більш детальної подальшої розробки Плану. У цілому Регіональний план має бути готовим уже 1 грудня цього року.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь