Пошук

В області посилюють роботу з управління відходами на місцях

Дата: 27.05.2020 08:18
Кількість переглядів: 370

Нині на Черкащині в розробці регіональний план управління відходами. У його межах посилюватимуть роботу з утилізації твердих побутових відходів, роботу та будівництво нових полігонів і сміттєзвалищ. Про поводження з ТПВ на Черкащині, першочергові кроки для вирішення актуальних питань галузі обговорили днями в ОДА на засіданні робочої групи під головуванням заступника очільника області Юрія Безщасного.

Наразі в нашому регіоні обліковується 477 організованих місць видалення твердих побутових відходів, зокрема 21 полігон ТПВ та 456 сміттєзвалищ. З них лише 38% мають документи, які посвідчують право користування ділянками, відведеними під сміттєзвалища та полігони.

Як відзначають в обласному управлінні екології а природних ресурсів, зараз більшість сміттєзвалищ перенавантажена, а будівництво нових потребує відведення значних площ земельних ділянок. Лише за минулий рік на 21 міському полігоні захоронено 1,5 млн метрів кубічних твердих побутових відходів. Втім взятися за будівництво сміттєпереробних комплексів в обласному та місцевих бюджетах немає ресурсу, необхідна державна підтримка у цьому питанні.

– У межах своїх повноважень облдержадміністрації здійснює низку заходів щодо поводження з твердими побутовими відходами, – каже начальник управління екології та природних ресурсів Олена Звягінцева. – У межах обласної програми охорони навколишнього природного середовища на заходи у сфері поводження з відходами з 2016 до 2020 року фактично використали майже 69 млн грн. Придбали 24 одиниці спецтехніки, більше чотирьох тисяч контейнерів для збору побутових відходів від населення, збудували 1 чергу комплексу з переробки та сортування відходів на Уманському міському полігоні ТПВ, встановили обладнання для знешкодження та утилізації біологічних відходів у Золотонвіській та Канівській ЦРЛ, ліквідували стихійні сміттєзвалища та ін.

Цьогоріч в області в межах програми запланували придбати установки, обладнання та машини для збору, транспортуванні та складування побутових відходів для Черкас, а також Єрківської, Мліївської, Лебедівської, Руськополянської, Чигиринської та Канівської ОТГ. Крім того, на 2020 рік за напрямом «Раціональне використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів» передбачено понад 19 млн грн.

У межах Національної стратегії управління відходами зараз робоча група при ОДА працює над розробкою проекту регіонального плану управління відходами до 2030 року, відзначає заступник голови облдержадміністрації Юрій Безщасний. На нього з обласного бюджету спрямували 1,3 млн грн.

– Регіональний план управління відходами дозволить створити фундамент та обрати оптимальний сценарій з упровадження комплексної системи поводження з відходами в області до 2030 року з поділом території регіону на кластери, – пояснює посадовець. – Він забезпечить розвиток інфраструктури управління відходами через виділення земельних ділянок під будівництво сміттєпереробних заводів, побудови логістичної моделі об’єктів за напрямками відходів, модернізації існуючих та планування будівництва нових об’єктів з упрахуванням фінансової спроможності громад, тарифної політики та інвестицій.

Наразі по оголошеній управлінням екології ОДА закупівлі за процедурою відкритих торгів за проектом «Розробка Регіонального плану управління відходами у Черкаській області до 2030 року» визнано переможця. Ним стало ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства», який оголосив вартість послуги у 642 тис грн. Нині триває період оскарження повідомлення про намір укласти договір.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь