П Р О Е К Т "ПОЛОЖЕННЯ про місцеву пожежну охорону виконавчого комітету Стеблівської селищної ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області"

Дата: 16.02.2018 14:02
Кількість переглядів: 822

ПОГОДЖУЮ

Начальник К-Шевченківського районного сектору У ДСНС України у Черкаській області

підполковник служби

цивільного захисту

                     А.В. Здор

М.П.

«____» _________2018року.

 

ПОГОДЖУЮ

Голова Стеблівської селищної ради

 

 

 

          О.В. Данільченко

М.П.

«____» _________2018 року.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення № ____ сесії

____скликання від __________

Стеблівської  селищної ради

 

М.П.

 

 

 

 

 

П Р О Е К Т

ПОЛОЖЕННЯ

про місцеву пожежну охорону

виконавчого комітету Стеблівської селищної ради Корсунь-Шевченківського району

Черкаської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт. Стеблів

 

2018 рік

1. Загальні положення

1.1. Місцева пожежна охорона виконавчого комітету Стеблівської селищної ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області (далі - МПО) створено відповідно до рішення Стеблівської селищної ради за № 4-11 від 30.01.2003 року для забезпечення пожежної безпеки території та майна смт. Стеблів та навколишніх сіл.

       1.2. Правовою основою діяльності МПО є Конституція України, Кодекс цивільного захисту України, Положення про місцеву пожежну охорону, що затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 року № 202, це Положення та рішення  Стеблівської селищної ради.
       1.3. З питань організації несення служби, гасіння пожеж, експлуатації пожежної техніки та пожежно-технічного обладнання МПО керується нормативно-правовими  актами, що регулюють діяльність пожежно-рятувальних підрозділів державної служби України з надзвичайних ситуацій. 
       1.4. Контроль за діяльністю МПО здійснюють місцеві органи виконавчої влади, а в оперативному відношенні К-Шевченківський районний сектор Управління ДСНС України у Черкаській області.
       1.5. Діяльність МПО може бути припинена за рішенням селищної ради за погодженням з Корсунь-Шевченківським районним сектором Управління ДСНС України у Черкаській області.
       2. Основні завдання місцевої пожежної охорони
       2.1. Основними завданнями МПО є: гасіння пожеж, рятування людей та  надання  допомоги  в  ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха, а також здійснення заходів із запобігання пожежам та нещасним випадкам на них. 
       2.2. Відповідно до основних завдань МПО:
       - бере участь у гасінні  пожеж, ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, проведенні рятувальних робіт, залучаючи до цього добровільні пожежні дружини (команди), протипожежні об'єднання громадян та окремих громадян;
       - здійснює контроль за додержанням підприємствами, установами, організаціями та громадянами вимог пожежної безпеки;
       - щомісячно (до 1 числа наступного місяця) надає інформацію до Корсунь-Шевченківського районного сектору Управління ДСНС України у Черкаській області про готовність місцевої  пожежної команди до виконання  поставлених завдань та оперативну інформацію щодо пожеж та надзвичайних ситуацій;
       - сприяє активізації роботи добровільних пожежних дружин (команд) та протипожежних об'єднань громадян; 
            - проводить протипожежну пропаганду серед населення з метою запобігання пожежам та наслідкам від них.
            2.3. Залучення  працівників та пожежної техніки підрозділу МПО для виконання завдань, не передбачених  законодавством, у тому числі цим Положенням, забороняється. 
            3. Організація діяльності місцевої пожежної охорони 
            3.1. МПО є невоєнізованим протипожежним формуванням.
            3.2. МПО входить до складу Корсунь-Шевченківського гарнізону пожежної охорони і перебуває в оперативному підпорядкуванні начальника гарнізону (начальника Корсунь-Шевченківського районного сектору Управління ДСНС України у Черкаській області). 
            3.3. МПО залучається для забезпечення пожежної безпеки двох і більше населених пунктів району (громади), якщо відстань від пожежного депо до найбільш віддаленого населеного пункту не перевищує нормативну. 
            3.4. Місце постійного розташування МПО та кількість необхідної техніки визначаються селищною радою за погодженням з Корсунь-Шевченківським районним сектором Управління ДСНС України у Черкаській області.
            3.5. З метою створення умов для цілодобового несення служби в МПО, розміщення пожежної техніки та обладнання, обслуговування техніки виділяється (будується) приміщення пожежного депо, яке обов'язково забезпечується засобами телефонного і радіозв'язку з використанням відповідного частотного ресурсу та необхідним технічним обладнанням.
            3.6. Пожежне депо, як правило, повинно бути розраховане  на 2 виїзди і мати не менше ніж 2 пожежних автомобілі, у тому числі 1 резервний, або замість автомобіля - пристосовані для пожежогасіння  технічні  засоби, укомплектовані пожежно-технічним обладнанням за встановленими нормами. 
            3.7. Розпорядженням селищного голови призначається старший пожежний МПО, який несе відповідальність за неналежне виконання своїх обов'язків згідно із законодавством.
            4. Права працівників місцевої пожежної охорони
            4.1. Працівники МПО мають право:
            - на безперешкодний доступ до всіх житлових, виробничих та інших приміщень під час гасіння пожеж, а також  на  вжиття  будь-яких заходів з метою рятування людей, запобігання поширенню вогню та ліквідації пожежі;
            - одержувати від посадових осіб підприємств, установ, організацій та власників відповідних об'єктів, при виконанні робіт із гасіння  пожеж та ліквідації аварій, відомості про наявність у будівлях та приміщеннях людей, вибухових та вибухопожежонебезпечних матеріалів, а також інші необхідні відомості;
            - здійснювати у межах своєї  компетенції  контроль за додержанням протипожежних вимог у населеному пункті та на об'єктах, розташованих на території обслуговування;
            5. Прийняття на роботу в місцеву пожежну охорону
            5.1.На роботу в МПО приймаються  громадяни,  які досягли вісімнадцятирічного віку і здатні за своїми професійними якостями та станом здоров'я виконувати обов'язки, що покладаються на них за посадою. 
            5.2. Усі працівники  МПО, на яких  покладаються функції із запобігання та гасіння пожеж, проходять професійну підготовку в навчальних підрозділах Управління ДСНС України у Черкаській області. Порядок такої підготовки  визначається в договорах, які укладаються органом виконавчої влади і Корсунь-Шевченківським районним сектором Управління ДСНС України у Черкаській області.
            5.3. Трудові відносини працівників МПО регулюються законодавством про працю. Чергові зміни МПО працюють цілодобово. 
            5.4. Працівники МПО забезпечуються спеціальним (форменим) одягом та спорядженням.
            5.5. Працівники МПО під час виконання покладених на них завдань підпорядковуються тільки безпосередньому керівнику, а при виконанні робіт із гасіння пожеж - керівнику гасіння пожежі (а при наявності - старшому співробітнику ДСНС). 
            5.6. До складу чергових змін можуть включатися члени команди добровільної пожежної охорони, протипожежних об'єднань  громадян, які пройшли відповідну підготовку. 
6. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення діяльності місцевої пожежної охорони, оплата праці її працівників
            6.1. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення діяльності  МПО здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету (громади), надходжень від добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, інших не заборонених законодавством джерел.
            6.2. Селищна рада може передавати право на здійснення видатків на забезпечення повноважень з утримання підрозділу МПО раді іншої територіальної громади з передачею коштів до відповідного бюджету шляхом міжбюджетного трансферту.
            6.3. Штатний розпис МПО, її кошторис затверджується селищною радою за погодженням з Корсунь-Шевченківським районним сектором Управління ДСНС України у Черкаській області. 
            6.4. Порядок та умови оплати праці працівників МПО встановлюються з урахуванням особливостей їх роботи, а також необхідності забезпечення готовності до виконання покладених на них завдань.
            7. Соціальний захист працівників місцевої пожежної охорони
            7.1. Працівники МПО підлягають обов'язковому особистому страхуванню відповідно до  Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку  на  виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності". 
            7.2. Сім'я загиблого (померлого) має право на відшкодування, визначені чинним законодавством України.

 

 

Заступник селищного голови                                                             О.А. Баб’як


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь