Вчимося стратегічно планувати в новоствореній об'єднаній територіальній громаді

Дата: 28.09.2017 13:31
Кількість переглядів: 878

Фото без опису21 вересня 2017 року в приміщенні бібліотеки Стеблівської ЗОШ І-ІІІ ступенів ім.І.С.Нечуя – Левицького відбулося друге засідання Робочої групи з розроблення Стратегічного плану розвитку Стеблівської об'єднаної територіальної громади на період до 2025 року.

З привітанням та вступним словом «Про актуальний стан розробки  Стратегічного плану розвитку Стеблівської територіальної  громади» виступив Олександра Баб'як  - заступник голови робочої групи, заступник селищного голови.

 В засіданні робочої групи взяли участь: Григорій Перерва - експерт зі стратегічного планування, Любов Ропало - менеджер зі стратегічного планування Агенції регіонального розвитку Черкаської області, представники установи Черкаський відокремлений підрозділ установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», члени робочої групи.

На повістці денній засідання робочої групи були представлені питання:

1.Соціально-економічний аналіз громади.

2.Звіт про результати опитування підприємців, лідерів та мешканців громади.

3.Сценарії розвитку громади.

4.Визначення стратегічного бачення громади.

5.Проведення SWOT-аналізу.

6.Подальші кроки зі стратегічного планування.

 По першому питанню із презентацією соціально-економічного аналізу громади виступив Сергій Сасін – секретар робочої групи, начальник відділу соціально-економічного розвитку виконкому селищної ради.

Доповідач зазначив, що Стеблівська об'єднана територіальна громада має вагомий промисловий та сільськогосподарський потенціал, зокрема на території громади здійснюють діяльність 3 промислові, 1 будівельне та 3 сільськогосподарські підприємства, 121 суб'єкт підприємницької діяльності- фізичні особи. Здійснюють зовнішньоекономічну діяльність 2 суб'єкти господарювання.

Власні податкові надходження  бюджету громади  в поєднанні з коштами державного бюджету дають можливість успішно фінансувати об'єкти та заходи, які будуть передбачені Стратегічним планом. 

Після цього пройшло обговорення першого питання.

По другому питанню із звітом про результати опитування підприємців, лідерів та мешканців громади щодо проблемних питань, позитивних сторін і добрих справ діяльності громади, які подобаються мешканцям та перспективних напрямків розвитку, виступила Анжела Буценко –член робочої групи, бібліотекар Стеблівського селищного будинку культури. Доповідачем було відзначено що проблемними питаннями під час опитування мешканців громади, які найбільше хвилювали, були: залишення мережі загальноосвітніх навчальних закладів, відсутність автомобільної заправної станції (АЗС), відсутність закладів позашкільної освіти, покращення функціонування амбулаторії загальної практики сімейної медицини в смт Стеблів, відсутність територій для відпочинку дітей та молоді, спортивних майданчиків, проблеми із забезпеченням питною водою та інші.

Із переліку позитивної діяльності громади респонденти відзначали: регулярне збирання сміття, належний стан дорожнього покриття та освітлення вулиць населених пунктів, чутливе відношення керівництва громади до проблем та запитів жителів, належну роботу дошкільного закладу «Росинка», надання матеріальної допомоги громадянам.

Перспективними напрямками діяльності мешканці населених пунктів Стеблівської громади вбачають:

-подальший розвиток закладів освіти;

-покращення рівня первинної ланки охорони здоров'я ( амбулаторій та ФАПів), забезпечення роботи стаціонарного відділення амбулаторії;

-створення зон відпочинку;

-будівництво спортивних майданчиків;

-будівництво АЗС;

-очищення  ставків;

-створення закладу позашкільної освіти.

Результати опитування бурхливо обговорювалися.

По третьому питанню, щодо сценаріїв розвитку громади виступив Сергій Сасін – секретар робочої групи.

Він навів приклади двох  напрямків розвитку громади в недалекому майбутньому 3-5 років, в залежності від ситуації, що може скластися в Україні, та яка безаперечно може мати вплив на соціально –економічний стан Стеблівської громади:

-  інерційний (песимістичний);

  -модернізований (реалістичний)

По четвертому питанню «Визначення стратегічного Бачення громади» виступила Любов Ропало – менеджер зі стратегічного планування, яка на прикладі  кількох об'єднаних територіальних громад з різних куточків України, що вже мають власні Стратегії розвитку, Місію та Бачення, зазначила що Стратегічне Бачення громади повинно мати щось оригінальне, своє що притаманне саме цій території, регіону, чи історично, чи іншим шляхом пов'язане з нею. Після цього члени робочої групи розділися на  дві підгрупи, кожна з яких отримала від експерта Григорія Перерви та менеджера Любові Ропало практичне завдання: створити власну Місію та Бачення Стеблівської територіальної громади.

Із практичним завдання обидві підгрупи успішно справилися, коли доповіли про свої варіанти Місії та Бачення.  Експерти залишилися задоволені проведеною роботою.  На кінець залишилося дещо доопрацювати Стратегічну Місію та Бачення громади, це  допоможуть зробити саме експерт та менеджер.

По  п'ятому питанню «Проведення SWOT-аналізу» виступили Сергій Сасін та Григорій Перерва. Вони зазначили, що SWOT – аналіз потрібний щоб визначити СИЛЬНІ та СЛАБКІ сторони, МОЖЛИВОСТІ та РИЗИКИ територіальної громади. Експерт Григорій Перерва допоміг  та члени робочої групи зуміли спільно визначити сильні та слабкі сторони, можливості та ризики Стеблівської громади.

По шостому питанню «Подальші кроки зі стратегічного планування» виступив експерт Григорій Перерва. Він зазначив, що до третього засідання робочої групи Стеблівської громади, яке  орієнтовно відбудеться у термін із 10 по 15 жовтня 2017 рок, потрібно підготувати проект стратегічних цілей (напрямів), оперативних цілей та завдань Стратегічного плану розвитку Стеблівської громади.

На завершення засідання члени робочої групи подякували експерту Григорію Перерві та менеджеру Любові Ропало за змістовне висвітлення методичного та практичного матеріалу зі стратегічного планування в новостворених об'єднаних територіальних громадах та побажали всім подальших успіхів.

Начальник відділу соціально-економічного розвитку  виконкому селищної ради  С.Сасін


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь